Sola z wątróbką

Połączenie ryby i wątróbki to witaminowa bomba dla każdego kota. Delikatnie ugotowane mięso zadowoli nawet wrażliwe kocie żołądki. Idealna potrawa dla kotów zdrowych i rekonwalescentów.

Źródło: Shutterstock

Składniki:

1. Filet z soli                                                                            200g
2. Pietruszka posiekana                                                            2 łyżki
3. Masło                                                                                  1 łyżka
4. Mąka                                                                                   1 łyżka
5. Mleko                                                                               1/2 szklanki
6. Starty ser                                                                           1/4 łyżki
7. Wątróbka                                                                              2 łyżki
8. Sól jodowana                                                                     1/4 łyżeczki
9. Ugotowany ryż                                                                   2/3 szklanki      


Sposób wykonania:
Rozłóż solę w brytfance lekko wysmarowanej tłuszczem. Zalej rybę wodą tak, aby pokryć dno naczynia. Posyp rybę posiekaną pietruszką. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 250 stopni przez 10 minut. Wyjmij z piekarnika i ostudź. Pokrój rybę na małe kawałeczki. Roztop masło w rondelku. Wymieszaj z mąką i podgrzej aż do wrzenia. Stopniowo dodawaj mleko, gotuj stale mieszając, aż mieszanina zgęstnieje. Dodaj ser, wątróbkę i sól. Mieszaj, aż ser się roztopi. Nie gotować. Dodaj pokrojoną rybę i ryż.

Gotowe danie wstaw do lodówki i podawaj lekko schłodzone lub w temperaturze pokojowej. Ponieważ zarówno ryba, jak i wątróbka są dla kota bardzo sycące, przysmak ten należy rozsądnie porcjować. Nawet jeśli kot domaga się dokładki, pamiętajmy o smukłej kociej linii, która nie powinna się zmienić w okrągłą kocią kuleczkę...