Połączenie ryby i wątróbki to witaminowa bomba dla każdego kota. Delikatnie ugotowane mięso zadowoli nawet wrażliwe kocie żołądki. Idealna potrawa dla kotów zdrowych i rekonwalescentów.
Składniki:
1. Filet z soli 200g
2. Pietruszka posiekana 2 łyżki
3. Masło 1 łyżka
4. Mąka 1 łyżka
5. Mleko 1/2 szklanki
6. Starty ser 1/4 łyżki
7. Wątróbka 2 łyżki
8. Sól jodowana 1/4 łyżeczki
9. Ugotowany ryż 2/3 szklanki
Sposób wykonania: Rozłóż solę w brytfance lekko wysmarowanej tłuszczem. Zalej rybę wodą tak, aby pokryć dno naczynia. Posyp rybę posiekaną pietruszką. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 250 stopni przez 10 minut. Wyjmij z piekarnika i ostudź. Pokrój rybę na małe kawałeczki. Roztop masło w rondelku. Wymieszaj z mąką i podgrzej aż do wrzenia. Stopniowo dodawaj mleko, gotuj stale mieszając, aż mieszanina zgęstnieje. Dodaj ser, wątróbkę i sól. Mieszaj, aż ser się roztopi. Nie gotować. Dodaj pokrojoną rybę i ryż.
Gotowe danie wstaw do lodówki i podawaj lekko schłodzone lub w temperaturze pokojowej. Ponieważ zarówno ryba, jak i wątróbka są dla kota bardzo sycące, przysmak ten należy rozsądnie porcjować. Nawet jeśli kot domaga się dokładki, pamiętajmy o smukłej kociej linii, która nie powinna się zmienić w okrągłą kocią kuleczkę...