Żywienie psów z nadwagą

Odchudzenie psa wymaga niemal tyle samo wysiłku i konsekwencji, co nasze, ludzkie diety. Najważniejsza jest nie ilość, ale jakość pokarmu i jego dopasowanie do psiego trybu życia. Żywienie psa z nadwagą nie jest jednak trudne, jeśli znamy podstawowe zasady.

Źródło: Shutterstock

Otyłość można określić jako nadmierną masę ciała, przekraczającą o ponad 15% normę dla danej rasy. Tak w przypadku psów jak i ludzi stała się ona chorobą cywilizacyjną, na którą wpływa ograniczony ruch i złe nawyki żywieniowe, stan fizyczny (przebyte zabiegi np. sterylizacja, podeszły wiek) i genetycznie uwarunkowane skłonności do nadmiernego przybierania na masie (labrador retriever,  cocker spaniel, cavalier king charles spaniel). Należy pamiętać, że nadwaga może być również wynikiem chorób endokrynologicznych (niedoczynność tarczycy, choroba Cushinga).

Często bagatelizowana wśród właścicieli psów, sama w sobie jest już chorobą. Pogłębia również inne schorzenia miedzy innymi niewydolność oddechową, niewydolność serca, schorzenia stawów, szkodliwie wpływa na funkcjonowanie układu rozrodczego, prowadzi do schorzeń narządów ruchu), utrudnia wprowadzenie w stan narkozy.

Jeżeli otyłość została stwierdzona u naszego podopiecznego i decydujemy się z nią walczyć, należy pamiętać, że powodzenie całej kuracji leży tylko i wyłącznie w „naszych rękach”. To opiekun psa powinien świadomie, rygorystycznie i bardzo konsekwentnie przestrzegać diety narzuconej psu. Należy regularnie, raz w tygodniu kontrolować masę psa, zrezygnować z dokarmiania pomiędzy należnymi psu posiłkami, zmniejszyć zawartość tłuszczów w pożywieniu, zmniejszyć dzienną porcję przy jednoczesnym dostarczaniu wszystkich niezbędnych składników pokarmowych. W przeciwnym razie narazimy psa na brak witamin i składników mineralnych.

Docelowa masa ciała zwierzęcia powinna być ustalona indywidualnie dla każdego osobnika, z uwzględnieniem rasy, wieku, płci, stanu fizjologicznego, wykonywanej pracy, stopnia nadwagi. Optymalna utrata masy ciała wynosi od 1 do 3% tygodniowo.

Kurację możemy przeprowadzić w dwojaki sposób:

  • zastosować dostępne u lekarzy weterynarii diety lecznicze stworzone specjalnie dla psów z nadwagą. Jest to wygodny i bezpieczny dla zdrowia psa sposób, podawana karma jest stworzona z najwyższej jakości składników, działa odchudzając, a jednocześnie dostarcza wszelkich niezbędnych składników pokarmowych. Na polskim rynku zoologicznym diety takie oferują między innymi producenci tj. Royal Canin, Eukanuba czy Hills.
  • sporządzając diety w domu. Mamy wtedy pewność co do świeżości i jakości użytych składników, ale istnieje ryzyko nieodpowiedniego zbilansowania dawki pokarmowej i narażenia psa na niedobory mineralne i witaminowe. Aby tego uniknąć, można skorzystać z gotowych „przepisów”. Poniżej przedstawiono kilka z nich.

Ośrodek naukowy w Waltham opracował niskokaloryczną dietę, do stosowania także             przy zaburzeniach żołądkowo- jelitowych. Składają się na nią następujące składniki:

biały, długoziarnisty ryż 140 g,

chude mięso wołowe 70 g,

 wątroba drobiowa 30 g,

mączka kostna 11g

olej roślinny 5 g,

sól jadalna 2 g

Otrzymana porcja zawiera 800 kcal i  pokrywa zapotrzebowanie na składniki pokarmowe na dzień  psa o masie ciała 10 kg.

Należy pamiętać, że w leczeniu otyłości początkowo poprzez odpowiednią dietę powodujemy spadek masy ciała  do masy zalecanej dla naszego psa (uzależnionej głównie od rasy, wielkości, wieku, stanu fizjologicznego), a następnie nie dopuszczamy do ponownego przybrania na wadze.

Niezależnie od wybranej diety należy zawsze zapewnić psu nieograniczony dostęp do zimnej wody.

 Inny przykład składu porcji dietetycznej dla psa o nadwadze 20 procentowej (Rousselet-Blanc, 1993):

 

Rodzaj pokarmu

Porcja w g na dzień w stosunku do masy psa w kg,

F-limit masy psa, O- masa psa otyłego

Masa psa (kg)

F

O

F

O

F

O

F

O

F

O

 

10

12

20

24

30

36

40

48

50

60

Wołowina chuda

210

 

350

 

480

 

590

 

700

 

Białe mięso, chuda ryba

 

110

 

180

 

250

 

310

 

370

Ryż ugotowany

220

100

370

170

500

230

620

290

730

340

Marchew

50

60

90

100

120

130

150

160

180

190

Otręby zbożowe

 

60

 

90

 

130

 

160

 

190

Woda*

 

240

 

360

 

500

 

600

 

700

Olej słonecznikowy

10

10

15

10

20

10

30

10

30

10

Składniki mineralne i witaminy

15

15

20

20

30

30

40

35

50

40

*Użyta woda, powoduje pęcznienie otrąb, które zwiększając swoją objętość wypełniają żołądek

 

 Bibliografia:

Rousselet –Blanc, PIES,1993