Witamina E - najpopularniejszy utleniacz

Powszechnie wiadomo, że witamina E jest najsilniejszym naturalnym przeciwutleniaczem. Nie każdy jednak wie, że jest wykorzystywana także jako naturalny konserwant: w składzie niektórych karm i produktów spożywczych znajdziemy ją pod nazwą E-306.

Źródło: iStochphoto

Do witaminy E należą głównie substancje z grupy tokoferoli. To one właśnie są wykorzystywane do konserwowania suchych karm (na opakowaniu znajdziemy napis „konserwowana mieszaniną tokoferoli”). Jest witaminą rozpuszczalną w tłuszczach, a więc organizm kota posiada umiejętność odkładania jej na zapas w tkankach. Witamina E jest jednak substancją bardzo wrażliwą na tlen, światło i temperaturę. W mało optymalnych warunkach bardzo szybko traci swoje właściwości. Dlatego często w produkcji karm stosuje się syntetyczne tokoferole, oznaczone jako E307- E309.

Działanie witaminy E - chroni organizm przed działaniem wolnych rodników
- chroni komórki przed utleniaczami
- wzmacnia ściany naczyń krwionośnych
- zapobiega przedwczesnemu rozpadowi krwinek czerwonych
- uczestniczy w odżywaniu komórek
- wspomaga proces budowy mięśni i zapobiega nieprawidłowym ich skurczom
- wspomaga leczenie chorób serca, skóry i zaburzeń w układzie ruchu
- poprawia płodność

Niedobory witaminy E zdarzają się bardzo rzadko, ponieważ występuje ona dosyć powszechnie w większości produktów spożywczych. Jeśli już pojawi się niedobór tej witaminy, najczęściej ma dosyć łagodny przebieg i łatwo jej poziom wraca do normy po zmianie diety.

Niedobór witaminy E - spadek odporności
- zmiany skórne i większa podatność na infekcje
- zwiotczenie skóry
- odwodnienie skóry
- zaburzenia funkcjonowania układu ruchu (zwłaszcza mięśni)
- wzrost ryzyka chorób serca i naczyń krwionośnych
- anemia

Nadmiar witaminy E nie jest toksyczny, i choć może powodować bóle mięśni, ogólne osłabienie i zaburzenia działania witaminy K. Przedawkowanie tej witaminy najczęściej przebiega bezobjawowo, ponieważ jej nadmiar w organizmie może być źródłem energii dla komórek.

Oleje, jajka, mleko, masło, margaryna – są to produkty, w których znajduje się najwięcej witaminy E, jednak znajdziemy ją prawie w każdym produkcie spożywczym.