Powszechnie wiadomo, że witamina E jest najsilniejszym naturalnym przeciwutleniaczem. Nie każdy jednak wie, że jest wykorzystywana także jako naturalny konserwant: w składzie niektórych karm i produktów spożywczych znajdziemy ją pod nazwą E-306.
Do witaminy E należą głównie substancje z grupy tokoferoli. To one właśnie są wykorzystywane do konserwowania suchych karm (na opakowaniu znajdziemy napis „konserwowana mieszaniną tokoferoli”). Jest witaminą rozpuszczalną w tłuszczach, a więc organizm kota posiada umiejętność odkładania jej na zapas w tkankach. Witamina E jest jednak substancją bardzo wrażliwą na tlen, światło i temperaturę. W mało optymalnych warunkach bardzo szybko traci swoje właściwości. Dlatego często w produkcji karm stosuje się syntetyczne tokoferole, oznaczone jako E307- E309.
Działanie witaminy E | - chroni organizm przed działaniem wolnych rodników - chroni komórki przed utleniaczami - wzmacnia ściany naczyń krwionośnych - zapobiega przedwczesnemu rozpadowi krwinek czerwonych - uczestniczy w odżywaniu komórek - wspomaga proces budowy mięśni i zapobiega nieprawidłowym ich skurczom - wspomaga leczenie chorób serca, skóry i zaburzeń w układzie ruchu - poprawia płodność |
Niedobory witaminy E zdarzają się bardzo rzadko, ponieważ występuje ona dosyć powszechnie w większości produktów spożywczych. Jeśli już pojawi się niedobór tej witaminy, najczęściej ma dosyć łagodny przebieg i łatwo jej poziom wraca do normy po zmianie diety.
Niedobór witaminy E | - spadek odporności - zmiany skórne i większa podatność na infekcje - zwiotczenie skóry - odwodnienie skóry - zaburzenia funkcjonowania układu ruchu (zwłaszcza mięśni) - wzrost ryzyka chorób serca i naczyń krwionośnych - anemia |
Nadmiar witaminy E nie jest toksyczny, i choć może powodować bóle mięśni, ogólne osłabienie i zaburzenia działania witaminy K. Przedawkowanie tej witaminy najczęściej przebiega bezobjawowo, ponieważ jej nadmiar w organizmie może być źródłem energii dla komórek.
Oleje, jajka, mleko, masło, margaryna – są to produkty, w których znajduje się najwięcej witaminy E, jednak znajdziemy ją prawie w każdym produkcie spożywczym.