Warzywa i owoce w diecie czworonogów

Czworonogi powinny otrzymywać urozmaicony pokarm składający się nie tylko z mięsa, ale także różnych warzyw i owoców. Odpowiednia dieta wzmacnia system immunologiczny psów oraz kotów i w rezultacie zapobiega groźnym infekcjom, a nawet przeciwdziała powstawaniu ciężkich, chronicznych chorób takich jak na przykład nowotwory.

Warzywa stanowią istotne uzupełnienie diety każdego czworonoga Warzywa stanowią istotne uzupełnienie diety każdego czworonoga Źródło: iStockphoto/Thinkstock

Spośród szerokiego wachlarza warzyw, specjaliści polecają zwłaszcza bogate w beta-karoten marchewki. Co istotne większość zwierząt bardzo chętnie się nimi odżywia. Dodatkowo marchewki świetnie uzupełniają dietę czworonogów i są źródłem falkarinolu, czyli związku chemicznego zmniejszającego ryzyko wystąpienia nowotworów. Ze względu na swoje lecznicze właściwości, falkarinol wykorzystywany jest w fitoterapii. W rezultacie powstaje coraz więcej medykamentów zawierających ten związek.

Czworonogom najlepiej podawać marchewkę gotowaną na parze lub smażoną na tłuszczu (sauté). Nie wolno karmić psów i kotów tym warzywem w formie surowej, gdyż żołądki czworonogów mają problemy ze strawieniem niektórych składników marchewki, między innymi celulozy. Oczywiście pamiętajmy, żeby przed podaniem naszemu ulubieńcowi gotowanej czy smażonej marchewki, posiekać ją na drobne kawałki.

Kolejnym warzywem, które warto włączyć do diety zwierząt domowych, jest fasola. Jej zalety to przede wszystkim duża zawartość błonnika i przeciwutleniaczy. Zarówno strąki fasoli jak i nasiona zawierają składniki obniżające poziom cholesterolu i glukozy we krwi. Ponadto dzięki zawartości witaminy B, fasola zapobiega anemii i chorobom układu pokarmowego, które u wielu psów i kotów stanowią poważny problem.

Podobnie jak marchewki, czworonogom nie wolno podawać surowej fasoli. Zanim dodamy ją do mięsa czy innego pokarmu, powinniśmy najpierw ugotować nasiona, aby stały się miękkie. Fasola dobrze pasuje do wielu dań mięsnych czy sałatek. Psów z reguły nie trzeba specjalnie przekonywać do takich potraw. W przypadku kotów wszystko zależy od odpowiedniego doboru pozostałych składników dania i indywidualnych preferencji danego mruczka.

Warzywem niezbędnym do prawidłowego rozwoju czworonogów jest także brokuł, który oprócz witamin A, C i D zawiera również sporo błonnika oraz niewielkie ilości selenu i luteiny. W rezultacie uzupełnia zapotrzebowanie czworonogów na podstawowe witaminy i minerały. Poza tym przeciwdziała powstawaniu nowotworów oraz wpływa korzystnie na gospodarkę hormonalną i układ odpornościowy zwierząt. W rezultacie czworonogi, które regularnie spożywają brokuły, są zdrowsze i żyją dłużej, dlatego warto wprowadzać te warzywa do codziennej diety. Oczywiście przed podaniem, brokuły należy wcześniej ugotować. Najlepszy efekt osiągniemy gotując warzywa na parze, gdyż w takiej formie nie stracą swoich odżywczych i leczniczych właściwości.

Z pozostałych warzyw czworonogom warto czasami zaserwować ugotowany kalafior czy seler. Większość czworonogów chętnie spróbuje także sałaty czy kapusty, a nawet dyni. Z kolei należy unikać cebuli i czosnku w każdej postaci, gdyż oba warzywa mają wpływ na zmniejszenie liczby czerwonych krwinek, co prowadzi do anemii. Ponadto dla zwierząt szkodliwe są winogrona, rodzynki, orzechy makadamia, a także rabarbar i grzyby. Wielu specjalistów rekomenduje unikanie kukurydzy, która u dużej ilości czworonogów wywołuje reakcje uczuleniowe. Z kolei spośród popularnych produktów spożywczych warto pamiętać, że dla psów i kotów bardzo szkodliwa jest czekolada.

 

Źródło: Trupanion.com, NaturalNews.com