Przygotuj kolację wigilijną dla psa

Święta Bożego Narodzenia wiążą się z wieloma tradycjami: pasterką, choinką, kolędami i kolacją wigilijną. Podczas przygotowywania dań na ten uroczysty wieczór: karpia, uszek z grzybami, pierogów z kapustą, piernika- pamiętajmy o czworonogach. Podanie psu grzybów, kapusty czy maku może skończyć się niestrawnością a nawet zatruciem, toteż przygotujmy kilka prostych dań dla naszego pupila specjalnie na ten jeden wieczór w roku.

W ten dzień warto podać psu coś... od święta W ten dzień warto podać psu coś... od święta Źródło: Shutterstock

Ryba w galarecie

  • płetwy, kręgosłup i głowa karpia
  • filet z ryby (może być mrożony) np. morszczuk, dorsz
  • 1 marchewka
  • ¼ selera
  • jajko na twardo

 

W niewielkiej ilości wody gotujemy warzywa do miękkości. Warzywa wyjmujemy, a w powstałym bulionie gotujemy przez ok.20 minut oczyszczoną głowę, kręgosłup i płetwy z karpia (podstawa uzyskania galarety), oraz filet-, jeżeli jest mrożony wrzucamy go na 10 minut przed zakończeniem gotowania. Po ugotowaniu wywar przecedzamy i studzimy, a w miseczce układamy plasterki wcześniej ugotowanego jajka, pociętą marchewkę, seler i rozdrobniony filet z ugotowanej w wywarze ryby (należy dokładnie sprawdzić, czy nie ma ości). Tak przygotowaną porcję zalewamy ostudzonym wywarem i wstawiamy do lodówki. Po kilku godzinach powstanie gotowa do podania psu galareta. Jeżeli nasz pupil wcześniej nie próbował takich „rarytasów”, nie podawajmy mu od razu całej porcji. Stopniowo, z dnia na dzień zwiększajmy dawkę galarety, a pupil nie tylko uniknie biegunek, ale będzie mógł dłużej cieszyć się smakiem tego świątecznego dania.

 
Świąteczna galaretka z kurzych nóżek

  • 10 świeżych, kurzych nóżek
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka korzeń

 

Kurze nóżki myjemy i usuwamy z nich pazury, następnie zalewamy zimną wodą i wraz z oczyszczoną marchewką i pietruszką gotujemy do momentu aż mięso będzie odchodzić od kości, około 1,5-2 godz. Wtedy należy zdjąć danie z ognia, usunąć z mięsa kości, pietruszkę i marchew pokroić w plasterki. W kilku miseczkach układamy warstwami pietruszkę, marchewkę i mięsko oraz zalewamy powstałym bulionem. Wkładamy do lodówki, po kilku godzinach ostudzony wywar zetnie się i utworzy galaretę.

Galareta z nóżek poza walorami smakowymi, korzystnie wpływa na układ kostno-stawowy naszego czworonoga.

 

Odświętny tatar z woła

  • 300 g świeżej wołowiny bez kości np. pręga, karkówka
  • żółtko jaja kurzego
  • 1 łyżka oleju roślinnego

 

Wołowinę mielimy na drobnych oczkach lub dokładnie siekamy. Surowe jajko wkładamy do wrzątku na 10 sekund, następnie wbijamy żółtko do mięsa, dodajemy olej i dokładnie mieszamy. Tatar gotowy do podania.

 

Mięsny pasztet dla psa

  • 75 dag mięsa (wołowe, wieprzowe, kurczak)
  • 20 dag wątróbki (cielęcej lub drobiowej)
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 mały seler
  • 2 łyżki oleju
  • 1 jajko
  • opcjonalnie kilka plasterków wędzonego boczku

 

W garnku dusimy pokawałkowane mięso wołowe i wieprzowe, po godzinie dodajemy mięso z kurczaka oraz kawałki warzyw i dusimy kolejną godzinę. Na maśle podduszamy wątróbkę. Po wystudzeniu mielimy mięso, wątróbkę i warzywa, gdy masa jest za sucha- podlewamy wywarem z duszenia mięs, następnie dodajemy żółtko i całość mieszamy. Na końcu dodajemy pianę ubitą z białka. Formę do pieczenia wykładamy plasterkami boczku i wykładamy uzyskaną mięsno-warzywną masę- na górę można ułożyć kolejne plastry boczku. Zapiekamy w piekarniku, aż boczek zrumieni się- przez około godzinę. Po wystudzeniu pasztet jest gotowy do podania naszemu psiakowi.

Może być podawany w formie przekąski, nagrody lub jako danie główne: wymieszany z ryżem lub suchą karmą.

 

Pierogi dla czworonoga z wątróbką lub twarogiem i tuńczykiem

  • ciasto jak na pierogi (najlepiej z mąki, ciepłej wody i odrobiny oleju)
  • farsz: pół puszki tuńczyka w oleju
  • 25 dag wątroby drobiowej (można ją zastąpić chudym twarogiem)
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 żółtko

      Wątrobę, marchewkę, pietruszkę- gotujemy, studzimy, mielimy i mieszamy z tuńczykiem. W wersji z twarogiem ugotowane warzywa można rozbić widelcem i wymieszać z twarogiem i rybą. Gdy masa jest zbyt sucha, dodajemy żółtko. Zawijamy w wykrojone z ciasta krążki i formujemy pierogi. Wrzucamy je na wrzącą wodę i gotujemy kilka minut od momentu wypłynięcia.

 

      Podstawą wszystkich dań powinny być świeże, dobrej jakości produkty. Pamiętajmy, że podając galaretę należy dokładnie usunąć z fileta rybie ości a z kurzych nóżek długie kości. Unikajmy intensywnego doprawiania dań, nie stosujmy cebuli, czosnku i grzybów. Wprowadzajmy przysmaki stopniowo, co pozwoli uniknąć niestrawności i biegunek. Niezależnie od podawanych dań, pies powinien mieć zapewniony stały dostęp do świeżej wody... nie tylko od święta.