Nie dla buldoga kiełbasa - cz. 3 i 4

Jak karmić buldogi francuskie? Czy rasa ta wymaga specjalnego traktowania? Rozpoczynamy cykl informacji dotyczących prawidłowego napełniania miski pupila! Codziennie, zaglądając na portal, poznasz nową zasadę żywienia buldoga francuskiego oraz przepis na danie, dzięki któremu twój buldog będzie najedzony i szczęśliwy, a przy tym także zdrowy.

Źródło: Hodowla Stellanova - www.stellanova.pl

Zasada 3
Ze względu na bardzo dobre umięśnienie buldogów francuskich, w ich diecie szczególną uwagę należy zwrócić na rodzaj i jakość źródeł białka – składników odpowiedzialnych za prawidłowy wzrost i rozwój organizmów młodych, jak i utrzymanie zdrowia osobników dorosłych. Białka, których podstawowymi elementami są aminokwasy, stanowią zasadniczy element budowy wszystkich tkanek organizmu i wielu czynnych biologicznie związków, jak enzymy i hormony. Regulują procesy przemiany materii i wiele funkcji ustroju, zapewniając jego prawidłowy stan oraz przystosowanie się do zmian środowiska zewnętrznego. Nowoczesne podejście do żywienia dorosłych zwierząt polega na prawidłowym bilansowaniu zawartości aminokwasów w diecie a nie tylko ogólnej ilości białka. Ponieważ dokładne określenie zapotrzebowania psów na białko jest stosunkowo trudne i zależy od indywidualnych potrzeb danego zwierzęcia, należy w każdym posiłku szczególną uwagę zwrócić na jakość surowca będącego jego źródłem. Nie musi być to za każdym razem polędwica wołowa, ale preferowane powinny być wysokobiałkowe fragmenty mięsne. Po uwzględnieniu wartości energetycznej fragmenty mięsa zawierające tłuszcz też mogą być brane pod uwagę. Jako cenne źródło aminokwasów można potraktować mięso ścięgniste i włókniste, które w diecie buldoga powinno się znaleźć.

 

Zasada 4
Ważną zasadą, która powinna być przestrzegana w komponowaniu dawki pokarmowej, jest urozmaicenie diety. Zasada ta sprowadza się do wykorzystywania jak największej ilości surowców będących źródłami poszczególnych składników odżywczych. Im większe urozmaicenie diety, tym mniejsze ryzyko pojawienia się niedoborów składników odżywczych takich, jak aminokwasy, kwasy tłuszczowe oraz witaminy i składniki mineralne. Nieocenione są także różne inne związki biologicznie czynne, których źródłami są surowce pochodzenia roślinnego głównie warzywa.


Przykładowy przepis diety dla buldogów francuskich - nr 3 i 4

Wszystkie zaprezentowane przepisy pokrywają dobowe zapotrzebowanie na składniki odżywcze i energię (dobową dawkę należy podzielić na minimum dwie porcje). Dla obliczeń założono masę ciała psa/suki 10-12 kg.
 

Składniki:

  1. Mięso z indyka                                             50 g
  2. Skórki kurze                                                 30 g
  3. Wątróbka wieprzowa                                20 g
  4. Jajo kurze                                                      1 szt
  5. Makaron razowy                                       120 g
  6. Burak ćwikłowy                                           20 g
  7. Olej kukurydziany                                         5 g

Rodzaj obróbki termicznej: gotowanie
 

Zawartość podstawowych składników odżywczych:
* białko - g 38,8
* tłuszcz - g 26,1
* kwasy tłuszczowe wielonienasycone - g 4,3
* wapń - mg 127,0
* fosfor - mg 471,5
* żelazo - mg 6,7
* cynk - mg 4,6
* miedź - mg 0,6
* witamina A - ug 2574
* witamina E - mg 1,7
* witamina D - ug 2,1
* witamina B1 - mg 0,2
* witamina B2 - mg 1,1
* witamina B6 - mg 0,6
* witamina B12 - ug 34,1
* niacyna - mg 6,1
* kwas foliowy - ug 104,9
 

Uwaga: Do zaproponowanego dania głównego należy dodać suplement diety zawierający wapń, witaminy z grupy B oraz witaminę E

 

Składniki:

  1. Ser twarogowy chudy                                   100 g
  2. Wołowina klasa II                                          200 g
  3. Wątróbka kurza                                              100 g
  4. Jajo kurze                                                             1 szt
  5. Ryż biały                                                               50 g
  6. Marchew                                                            100 g
  7. Olej rzepakowy                                                 2,5 g
  8. Tran                                                                       2,5 g

Rodzaj obróbki termicznej: gotowanie
 

Zawartość podstawowych składników odżywczych:
* białko - g 59
* tłuszcz - g 24,6
* kwasy tłuszczowe wielonienasycone - g 3,4
* wapń - mg 162,5
* fosfor - mg 907
* żelazo - mg 13,6
* cynk - mg 10,1
* miedź - mg 0,6
* witamina A - ug 10700
* witamina E - mg 4,7
* witamina D - ug 4,1
* witamina B1 - mg 0,6
* witamina B2 - mg 3,67
* witamina B6 - mg 1,01
* witamina B12 - ug 37,9
* niacyna - mg 15,8
* kwas foliowy - ug 691,4 

 

Uwaga: Do zaproponowanego dania głównego należy dodać suplement diety zawierający wapń, cynk, miedź.