Nie dla buldoga kiełbasa - cz. 2

Jak karmić buldogi francuskie? Czy rasa ta wymaga specjalnego traktowania? Rozpoczynamy cykl informacji dotyczących prawidłowego napełniania miski pupila! Codziennie, zaglądając na portal, poznasz nową zasadę żywienia buldoga francuskiego oraz przepis na danie, dzięki któremu twój buldog będzie najedzony i szczęśliwy, a przy tym także zdrowy.

Źródło: Hodowla Stellanova - www.stellanova.pl

Zasada 2

Ze względu na skłonności do pojawiania się u buldogów francuskich stanów zapalnych, których objawami bezpośrednimi są zmiany skórne a pośrednimi stany zapalne błon śluzowych dróg oddechowych, konieczne jest uwzględnienie w diecie kwasów tłuszczowych nienasyconych. Kwasy te pomagają w leczeniu lub łagodzą objawy różnych schorzeń i chorób skóry, np. łuszczycy, atopowemu zapaleniu skóry, egzemom. Wyniki długoletnich obserwacji wskazują na to, że zastosowanie, jako leczenia wspomagającego przy łuszczycy, oleju z wiesiołka (kwasy tłuszczowe z rodziny n-6) wraz z adekwatną dawką przeciwutleniaczy prowadzi do znacznie większej poprawy w stanie klinicznym niż inne sposoby postępowania leczniczego. Nie obserwuje się przy tym efektów ubocznych, z których najpoważniejszy problem stanowi uszkodzenie wątroby wywołane stosowaniem dużych dawek retinoidów. Atopowe zapalenie skóry jest najczęstszym chronicznym schorzeniem skóry o charakterze wypryskowym. Pomimo, że dokładna etiopatogeneza nie jest znana, stosowanie kwasu gamma-linolenowego jest bardzo efektywne w leczeniu. Niedobory nienasyconych kwasów tłuszczowych prowadzą do stanów chorobowych nie tylko samej skóry, ale również jej przydatków. Pazury stają się łamliwe, jednocześnie spowolniony jest ich wzrost. Może dojść do rozwarstwiania się płytek oraz powstania plamek. Jeśli chodzi o pokrywę włosową, skutki niedoboru objawić się mogą przez wypadanie, łamliwość, brak połysku a nawet pojawienia się fragmentów martwego naskórka.

Źródłami kwasów nienasyconych z rodziny n-3 w diecie buldoga francuskiego powinno  być mięso rybie, tran rybi, podroby cielęce oraz wysokiej jakości mięso i tłuszcz drobiowy.Wspominając o kwasach nienasyconych, koniecznie zwrócić należy uwagę na zachowanie właściwych proporcji między kwasami tłuszczowymi z rodzin n-3 (tłuszcze rybie) a n-6 (oleje roślinne). Nadmiar olejów roślinnych predysponuje do nasilenia stanów zapalnych.



Przykładowy przepis diety dla buldogów francuskich - nr 2

Wszystkie zaprezentowane przepisy pokrywają dobowe zapotrzebowanie na składniki odżywcze i energię (dobową dawkę należy podzielić na minimum dwie porcje). Dla obliczeń założono masę ciała psa/suki 10-12 kg.

Składniki:

  1. Łosoś tuszka                                                             100 g
  2. Kurczak – tuszka ze skórą                                  200 g
  3. Płatki owsiane                                                         200 g
  4. Mieszanka warzywna                                           400 g
  5. Olej rzepakowy                                                          20 g

Rodzaj obróbki termicznej: gotowanie
 

Źródło: Shutterstock

Zawartość podstawowych składników odżywczych:

* białko - g 577
* tłuszcz - g 48,2
* kwasy tłuszczowe wielonienasycone - g 9,4
* wapń - mg 236
* fosfor - mg 1390
* żelazo - mg 9,2
* cynk - mg 12,1
* miedź - mg 1,3
* witamina A - ug 7400
* witamina E - mg 22
* witamina D - ug 19,6
* witamina B1 - mg 0,9
* witamina B2 - mg 0,9
* witamina B6 - mg 3,6
* witamina B12 - ug 7,0
* niacyna - mg 28,2
* kwas foliowy - ug 307,0

 

Uwaga: Do zaproponowanego dania głównego należy dodać suplement diety zawierający wapń, fosfor i witaminy z grupy B oraz witaminę E