Miedź - nie tylko decyduje o kolorze sierści

Miedź jest pierwiastkiem śladowym, występuje jednak w całym organizmie, a najwięcej magazynuje się jej w mięśniach, kościach, wątrobie i mózgu. Mikroelement ten jest składnikiem wielu tkanek i enzymów, a jego przyswajalność ma wpływ na cykl płciowy kotów.

Źródło: Shutterstock

Miedź wchodzi w skład wielu enzymów w kocim organizmie, bierze także udział w przemianach żelaza, bierze udział w przemianach metabolicznych oraz procesach krwiotwórczych i usprawnia pracę serca. Mikroelement ten potrzebny jest w organizmie do budowy tkanek: tworzy tkankę łączną i chrzęstną, wspomaga budowę i funkcjonowanie tkanki nerwowej, pomaga też likwidować stany zapalne w organizmie. Zależny od miedzi jest także kolor sierści kota, a także stan jego hormonów.

Niedobory miedzi występują u kotów bardzo rzadko, ponieważ pierwiastek ten występuje w większości produktów, nie tylko spożywczych, ale i w wodzie wodociągowej. Najczęściej niedobory te występują przy niedożywieniu lub chorobach przewodu pokarmowego. Wchłanianie miedzi ogranicza kwas askorbinowy, cynk, kadm, siarczki. 

Niedobór miedzi
  • upośledzenie wchłaniania żelaza
  • niedokrwistość
  • uszkodzenie tętnic i serca
  • powstawanie zakrzepów
  • podatność na infekcje
  • ograniczenie wzrostu i płodności
  • zaburzenia systemu nerwowego
  • odbarwienie się sierści

Charakterystycznym skutkiem niedoboru miedzi są też zaburzenia cyklu rujowego: np. u starszych kotek w wyniku zaburzeń syntezy hormonów ruja może występować zbyt często, nawet z przerwami zaledwie tygodniowymi. Jest to bardzo wyczerpujące dla organizmu kotki.

Nadmiar miedzi
  • schorzenia wątroby
  • uszkodzenia nerek, tkanki mózgowej, naczyń wieńcowych i serca
  • zaburzenia psychiki
  • nadciśnienie
  • anemia
  • zaburzenia pracy wątroby, nerek, układu oddechowego
  • zmniejszenie odporności
  • biegunka, wymioty

Nadmiar miedzi w organizmie wywołuje skutki podobne do zatruć pokarmowych. Nie należy zatem podawać kotu takich produktów bogatych w miedź jak rośliny strączkowe (groch, cebula), śliwki, pieczarki. Dobrym źródłem tego mikroelementu są: owoce morza, wątróbka, nerki, płuca, serce, krewetki, podroby, zielone warzywa.