Karmienie psiego grubasa - jak to robić?

Psią dietę powinien opracować lekarz, uwzględniając cechy i kondycję zdrowotną naszego pupila. Zanim jednak udamy się do weterynarza warto określić, jakie są potrzeby psa i jak mądrze gospodarować energią z jego pożywienia.

Źródło: Shutterstock

Wybór postępowania redukującego masę ciała/diety odchudzającej powinien być dokonany w ścisłej współpracy z dietetykiem lub lekarzem weterynarii. Właściciel psa koniecznie i bezwzględnie powinien stosować się do zaleceń i przestrzegać zarówno ilości jak i rodzaju stosowanych surowców spożywczych wchodzących w skład diety psa. Z czasem, jeżeli nabierze wprawy, umiejętności i wiedzy będzie mógł samodzielnie dobierać zamienniki energetyczne dla wszystkich grup produktów spożywczych.

Dawka pokarmowa psa powinna uwzględniać następujące parametry:

  • masa ciała aktualna oraz taka jest planowana do osiągnięcia za pomocą diety redukującej masę ciała
  • warunki bytowania
  • aktywność fizyczna
  • aktualny stan zdrowia
  • preferencje żywieniowe (nietolerancje pokarmowe, alergie na wybrane składniki diety)

Każdy z wymienionych czynników ma wpływ wielkość zapotrzebowania energetycznego oraz wybór grup produktów spożywczych. Określając je zawczasu ułatwimy zadanie dietetykowi, który opracuje dla naszego psa program zdrowego żywienia.