Jakość białka w diecie a zdrowie skóry

O kondycji skóry decyduje przede wszystkim jakość karmy, którą żywimy psa. Karma prawidłowo zbilansowana nie powinna powodować niedoborów składników odżywczych, czego konsekwencją może być nieprawidłowy wygląd sierści lub łamliwość czy pękanie pazurów. 

Źródło: Shutterstock

Składnikiem diety, którego jakość determinuje funkcje każdej tkanki, w tym skóry, jest białko. Psy jako zwierzęta względnie wszystkożerne spożywają duże ilości tego składnika głównie pochodzenia mięsnego. Jednakże aby zaobserwować pozytywny wpływ białka na tkanki organizmu, jakość białka musi być na wysokim poziomie. Białkiem o wysokiej jakości i wysokim współczynniku strawności i wykorzystania jest białko pochodzenia zwierzęcego niepoddane drastycznej obróbce termicznej. O jakości białka świadczy obecność wszystkich niezbędnych aminokwasów, których organizm nie jest w stanie sam syntetyzować i do których zalicza się następujące:  

  • lizyna (najliczniej występuje w białkach zwierzęcych, niezbędna w okresie wzrostu, występuje w mięśniach, kościach, wpływa na metabolizm tłuszczy, niezbędna do syntezy nukleotydów,  potrzebna do wytwarzania hormonów, enzymów, przeciwciał)
  • leucyna (należy do aminokwasów rozgałęzionych, występuje w większości białek, np. mleko, kiełki)
  • metionina (aminokwas siarkowy; występuje w kazeinie mlekowej, jajach; jest niezbędna w okresie rozwoju, wzrostu, posiada grupę CH3, potrzebną do wytworzenia np. kreatyny, co z kolei wpływa na zwiększenie wydolności mięśni; chroni komórki wątroby i przyczynia się do odtruwania  organizmu)
  • fenyloalanina (występuje w większości białek, jednak w małych ilościach; w procesie utleniania z fenyloalaniny powstaje tyrozyna - jej nadmiar jest szkodliwy, obniża serotoninę i prowadzi do stanów depresyjnych.)
  • treonina (podobnie jak fenyloalanina znajduje się w wielu białkach, lecz w niewielkich ilościach; niezbędna do prawidłowego rozwoju mózgu, ułatwia trawienie, wpływa na funkcjonowanie i prace jelit, wspomaga układ odpornościowy, jest składnikiem kolagenu, a dokładniej składnikiem tkanki łącznej.)
  • tryptofan (dzięki niemu nasz organizm produkuje serotoninę i metioninę, które zapobiegają depresji, czy problemom ze snem, wpływa na system odpornościowy, największe ilości możemy znaleźć w białku zbóż)
  • histydyna (soja, ryby morskie, zboża; bardzo ważny aminokwas w momencie rozwoju, wzrostu niemowląt, bierze udział w syntezie kwasów nukleinowych i hemoglobiny; powstaje z niej histamina która odgrywa ważną rolę w działaniu układu nerwowego)
  • walina (aminokwas rozgałęziony, jest jednym z białek które biorą udział w biosyntezie cukrów; metabolizowana przez tkanki poza wątrobowe).

Wśród wszystkich aminokwasów, ze względu na wpływ na funkcje skóry, należy wymienić aminokwasy siarkowe, czyli metioninę i cysteinę. Cysteina jest aminokwasem endogennym stanowiący około 17% białek włosa oraz metionina stanowiąca 0,5% białek włosa. Wspomniane aminokwasy siarkowe są głównym składnikiem keratyny, która występuje w skórze, włosach i pazurach. Jest to bardzo elastyczne i wytrzymałe białko zawierające w łańcuchach bocznych metioniny i cysteiny siarkę. Keratyna wchodzi w skład łodygi włosa, jej włókna są spiralnie skręcone i połączone wiązaniami siarczkowymi. Wiązania te są odpowiedzialne za sprężystość, konstrukcję włosów, ale nie tylko. Mostki decydują o kształcie włosa. Jest to istotne dla posiadaczy psów z kręconymi włosami. Osłonka włosa również zawiera siarkę, która odpowiada za ich połysk. Ponadto aminokwasy siarkowe działają jak przeciwutleniacze i chronią włosy przed wczesnym siwieniem.