O kondycji skóry decyduje przede wszystkim jakość karmy, którą żywimy psa. Karma prawidłowo zbilansowana nie powinna powodować niedoborów składników odżywczych, czego konsekwencją może być nieprawidłowy wygląd sierści lub łamliwość czy pękanie pazurów.
Składnikiem diety, którego jakość determinuje funkcje każdej tkanki, w tym skóry, jest białko. Psy jako zwierzęta względnie wszystkożerne spożywają duże ilości tego składnika głównie pochodzenia mięsnego. Jednakże aby zaobserwować pozytywny wpływ białka na tkanki organizmu, jakość białka musi być na wysokim poziomie. Białkiem o wysokiej jakości i wysokim współczynniku strawności i wykorzystania jest białko pochodzenia zwierzęcego niepoddane drastycznej obróbce termicznej. O jakości białka świadczy obecność wszystkich niezbędnych aminokwasów, których organizm nie jest w stanie sam syntetyzować i do których zalicza się następujące:
Wśród wszystkich aminokwasów, ze względu na wpływ na funkcje skóry, należy wymienić aminokwasy siarkowe, czyli metioninę i cysteinę. Cysteina jest aminokwasem endogennym stanowiący około 17% białek włosa oraz metionina stanowiąca 0,5% białek włosa. Wspomniane aminokwasy siarkowe są głównym składnikiem keratyny, która występuje w skórze, włosach i pazurach. Jest to bardzo elastyczne i wytrzymałe białko zawierające w łańcuchach bocznych metioniny i cysteiny siarkę. Keratyna wchodzi w skład łodygi włosa, jej włókna są spiralnie skręcone i połączone wiązaniami siarczkowymi. Wiązania te są odpowiedzialne za sprężystość, konstrukcję włosów, ale nie tylko. Mostki decydują o kształcie włosa. Jest to istotne dla posiadaczy psów z kręconymi włosami. Osłonka włosa również zawiera siarkę, która odpowiada za ich połysk. Ponadto aminokwasy siarkowe działają jak przeciwutleniacze i chronią włosy przed wczesnym siwieniem.