Witaminy z grupy B (obecne m.in. w mięsie) są słabo przez koty przyswajane. Co prawda koci organizm pozyskuje je również w wyniku metabolizmu mikroorganizmów występujących w przewodzie pokarmowym, jednak odpowiednia dawka tych witamin musi znaleźć się w kociej diecie. Wpływają one m.in. na układ nerwowy, układy kostny i mięśniowy.
Witamina B1 (tiamina)
Aktywną formą witaminy B1 jest pirofosforan (dwufosforan tiaminy). Witamina ta uczestniczy w procesach energetycznych, bierze udział także w przenoszeniu impulsów nerwowych. Niewielkie jej ilości występują w wątrobie, mózgu, sercu, nerkach. Jest to również wskazówka, że związek ten w małej ilości występuje w mięsie, a do tego jego przyswajanie może zostać łatwo zaburzone. Surowe mięso ryb, ich wnętrzności lub spleśniałe mięso może prowadzić do gorszej przyswajalności tiaminy i dopiero proces gotowania pozbawia te produkty szkodliwego działania. Gotowe pokarmy mięsne dla kotów nie zawierają wystarczającej dawki B1, dlatego warto podawać kotu dodatkowo produkty w nią bogate. Niedobory tiaminy w diecie kota mogą prowadzić do nieodwracalnych skutków, nadmiar zaś nie wywołuje efektów ubocznych, gdyż witamina ta jest po prostu wydalana.
Niedobór witaminy B1 powoduje: |
|
Witamina B2 (ryboflawina)
Witamina ta bardzo dobrze wchłania się z pokarmu, gorzej z suplementów i preparatów farmaceutycznych. Odpowiada za uwalnianie energii z przemiany lipidów i białek. Bierze udział w powstawaniu erytrocytów i procesach przekazywania impulsów nerwowych.
Długotrwały brak witaminy B2 w diecie nie stanowi zagrożenia życia kota. Podobnie jej nadmiar – choć ten stan może doprowadzić do powstania toksycznych jej metabolitów (lipofuscyna), które gromadzą się w tkance oka i powodują jej charakterystyczne zabarwienie. Ryboflawinę znajdziemy głównie w wątróbce, ponieważ jest przez ten organ magazynowana w żywym organizmie.
Niedobór witaminy B2 powoduje: |
|
Witamina B4(cholina)
Cholina przede wszystkim bierze udział w metabolizmie fosfolipidów, czyli chroni wątrobę przed stłuszczeniem, usuwając nadmiar tłuszczu z organizmu. Dlatego nadmiar tiaminy przy jednoczesnym niskim poziomie choliny przyspiesza stłuszczanie się wątroby. Przedawkowanie tej substancji objawia się rybim zapachem z pyska kota.Najbogatszym źródłem tej witaminy jest wątroba, żółtka jaj, mięso drobiowe.
Witamina B5 (niacyna, witamina PP)
Niacyna jest niezbędna do prawidłowego rozkładania białek, tłuszczów i węglowodanów. Występuje zarówno w produktach pochodzenia roślinnego (wchłanianie u kotów ok. 50%), jak i zwierzęcego. W roślinach występuje w postaci kwasu nikotynowego, który w nadmiarze wywołuje biegunki. Lepszym źródłem niacyny w diecie kota jest zatem amid kwasu nikotynowego, zawarty w produktach mięsnych i suplementach diety. Koty nie posiadają umiejętności syntetyzowania tej witaminy, dlatego dzienne dawki niacyny dla kota są trzy razy większe niż dla innych ssaków.
Niedobór witaminy B5 powoduje: |
|
Witamina B6 (pirodyksyna)
Bierze udział w przemianach aminokwasów, syntezie niacyny, tauryny i L-karnityny. Nadmiar tej witaminy jest jeszcze bardziej niebezpieczny – objawia się brakiem koordynacji ruchowej a także zaburzeniami w gospodarce białkowej.
Niedobór witaminy B6 powoduje: |
|
Witamina B12 (kobalamina)
Głównym zadaniem kobalaminy jest udział w tworzeniu elementów morfotycznych krwi, syntezy białek, a także tworzenie biologicznie aktywnych form kwasu foliowego. Reguluje metabolizm tłuszczów, pomaga w uczeniu się, skupieniu uwagi; dzięki niej zmniejsza się poziom lipidów we krwi; wpływa także na układ kostny, pobudza apetyt.
Niedobór tej witaminy prowadzi do niedokrwistości złośliwej, schorzeń układu pokarmowego, systemu nerwowego, zmniejsza odporność. Niedobór kobalaminy najczęściej wynika ze złego wchłaniania, jednak u kotów niedobory witaminy B12 występują fizjologicznie, stąd niezbędna jest jej ciągła suplementacja. Witamina ta nie występuje w produktach roślinnych, najwięcej znajdziemy jej w wątrobie, żółtkach jaj, nerkach, sercu.