Czy świąteczne dania szkodzą psom?

Święta Wielkanocne obfitują w tradycyjne dania, za którymi przepadamy. Żurek, kiełbasa, pieczone mięso, solone ryby, mazurki oraz babki mogą skusić również naszego czworonoga. Pamiętajmy jednak, że to, co dobre dla nas ludzi, niekoniecznie musi być dobre dla naszego psa. Aby świąteczne dania nie odbiły się naszemu psiakowi czkawką, uważajmy na to, co mu podajemy…

Nie przekarmiajmy psa- nawet w święta. Nie przekarmiajmy psa- nawet w święta. Źródło: Krzysztof Kuczyk/FORUM

Polska kuchnia na specjalne okazje nie stroni od tłustych mięs, ciast, kiełbas i rozmaitych przypraw. Jeżeli na co dzień karmimy naszego pupila jałowym, gotowanym mięsem z ryżem lub gotową karmą, zaserwowanie mu przy okazji świąt mocno wysmażonych, przyprawionych specjałów może skończyć się niestrawnością, wzdęciem, a nawet rozstrojem żołądkowo- jelitowym. Co może wywołać takowe sensacje?

- Kiełbasa- zawiera dużo pieprzu i soli, która podawana w nadmiarze niekorzystnie wpływa na przemianę materii i gospodarkę wodną organizmu naszego psa (toksyczne może być spożycie nawet 5 łyżeczek soli). Pomimo, że psy uwielbiają kiełbasę, nie pozwalajmy pupilowi jeść jej w nadmiarze, również ze względu na zawartość czosnku, majeranku, słoniny i boczku.

- Solone ryby- najzdrowsze dla psa są ryby gotowane. Surowe zawierają enzym tiaminazę powodujący rozkład tiaminy (witamina B1). Z tego powodu cieszący się dużą popularnością w czasie świąt solony śledź nie powinien stać się przysmakiem naszego pupila. Ponadto duża zawartość soli w tak przygotowanej rybie może doprowadzić do zatrucia. Z podobnych powodów należy unikać podawania psu ryb wędzonych.

- Wędliny- poza dużą zawartością soli i procesom konserwacji jakim są poddawane np. wędzeniu, peklowaniu itp. zawierają dużo sodu, którego nadmiar w diecie psa może prowadzić do nadciśnienia tętniczego i uszkodzenia nerek. Nie są zatem zdrową przekąską dla naszego psa.

- Wątroba- gruczoł ten jest naturalnym filtrem organizmu, neutralizuje substancje toksyczne, zawiera dużo witamin i wysokowartościowe białko. Jest cennym produktem mięsnym, ale nie powinien stanowić więcej niż 10% dawki karmy. Wątroba podawana w nadmiarze może powodować u psa rozwolnienie, a nawet biegunkę. Zawiera dużo witaminy A i D3, które w zbyt dużych ilościach mogą prowadzić do otyłości. Przedawkowanie witaminy D3 prowadzi do zwapnienia miękkich tkanek, przede wszystkim nerek. Dużo psów wprost za nią przepada, najlepiej przyrządzić cielęcą, oczywiście bez dodatku szkodliwej cebuli.

- Jaja- podczas świąt spożywane pod rozmaitymi postaciami, również dla psa są bardzo dobrym składnikiem- przede wszystkim żółtko. Może być podawane surowe, wraz z rozdrobnioną skorupką jaj (bogata w wapń). Białko natomiast należy wcześniej ugotować,  bowiem surowe zwiera awidynę, która unieczynnia biotynę- wpływającą m.in. na okrywę włosową naszego czworonoga.

- Ser biały- zwiera białko, tłuszcz, wapń i witaminę A. Jest lepiej trawiony przez psy niż zawierające laktozę mleko. Dobrze wybrać dla psa twaróg chudy.

- Ser żółty- może wywoływać u psów alergię, ze względu na dużą zawartość soli powinien być podawany w bardzo ograniczonej ilości (podobnie jak wędliny)

- Pasztet- chętnie spożywany przez ludzi- jest równie lubiany przez psy, zawiera dużo tłuszczu wieprzowego (smalec, podgardle, boczek) i przypraw, zatem podany w nadmiarze może szkodzić.

- Kaczka, gęś, indyk- mięso z drobiu jest lekkostrawne i smaczne. Najlepiej podawać psu ugotowane, pozbawione kości, zmielone lub rozdrobnione. Jako, że najwięcej tłuszczu gromadzi się u drobiu pod skórą, w wersji light wystarczy podawać psu mięso bez niej. Możemy podać również narządy wewnętrzne tych ptaków: serca, żołądki, wątrobę. Procesy, którym poddajemy mięso podczas przygotowywania dla siebie tj. smażenie, pieczenie, przyprawianie, sprawiają, że zmniejsza się jego strawność i spożyte prze psa może prowadzić do problemów trawiennych.

- Królik- mięso to jest lekkostrawne, delikatne i smaczne. Polecane szczególnie dla psich rekonwalescentów i osobników o wrażliwym przewodzie pokarmowym.

- Składniki ciast tj. rodzynki, winogrona, czekolada-  stanowią popularny dodatek wielkanocnych wypieków. Dla psów są toksyczne i powinny być wyeliminowane z ich diety. Mogą powodować uszkodzenie nerek, zaburzenia kardiologiczne, w skrajnych przypadkach zejścia śmiertelne.

- Cebula, czosnek- zawierają w swoim składzie substancje wywołujące u psów zatrucia, toteż mogą być przyczyną poważanych komplikacji zdrowotnych. Nie należy podawać surowych, ani przetworzonych.

- Orzechy- są ciężkostrawne i zupełnie niepotrzebne do szczęścia naszemu pupilowi.

 

Pamiętajmy, aby wszystkie produkty jakie podajemy psu były świeże. Niezbędny jest stały dostęp do wody. Nie przekarmiajmy pupila i zachowajmy zdrowy rozsądek w serwowaniu mu świątecznych przysmaków.

 

Bibliografia: Jamroz D. (red.): „Żywienie zwierząt i paszoznawstwo. Podstawy szczegółowego żywienia zwierząt”. Tom II, wydawnictwo PWN Warszawa 2006, s. 447-448