Jeżeli posiadasz kota, który lubi podjadać między posiłkami, przygotuj mu lekką przekąskę z tuńczyka. Ta smaczna i zdrowa ryba zadowoli koci apetyt, a jednocześnie zadbasz, aby koci brzuch nie obrastał w zbędny tłuszcz.
Składniki:
Sposób wykonania: Wymieszaj ze sobą tuńczyka, mąkę żytnią i pietruszkę tak, aby powstała miękka masa (rozgnieć widelcem lub zmiksuj). Następnie dodawaj stopniowo wody. Z ciasta uformuj małe placuszki. Rozłóż placuszki na wysmarowanej tłuszczem blasze. Piecz w piekarniku przez 20 minut w temperaturze ok.180 stopni. Pilnuj, aby się nie przypaliły.
Przekąskę można przechowywać w chłodnym miejscu, w szczelnym pojemniku przez kilka dni. Tuńczykowe ciasteczka, dzięki dodatkowi natki i razowej mąki, zawierają wiele ważnych dla kota mikroelementów i witamin, a także zdrowe, obecne w rybie kwasy tłuszczowe.