Wielkanocne dania dla psów

Zbliżające się Święta Wielkiej Nocy to dla wielu najważniejsze ze świąt. Poza czasem spędzonym z rodziną, wiosenną atmosferą i radością, kojarzą się na pewno z tradycyjnymi daniami, podawanymi od dawien dawna. Kiełbasa, żurek, jajka, ciasta, ryby- zajadając się nimi pamiętajmy o czworonogach. Oto kilka prostych przepisów  na świąteczne menu dla psa.

Na święta warto podać psu wyjątkowe danie Na święta warto podać psu wyjątkowe danie Źródło: Photo credit: Meredith Bell / Foter / CC BY-SA

Tymbaliki drobiowe

  • Mięso drobiowe- kurze lub indycze (uda, skrzydła, korpus)
  • 1 marchewka (korzeń)
  • 1 pietruszka (korzeń)
  • Groszek konserwowy
  • 1 jajko ugotowane na twardo

Mięso, marchewkę i pietruszkę wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą i gotujemy do miękkości. Starajmy się nie stosować przypraw, bowiem nie są one pożądane w diecie zwierząt. Warzywa kroimy w kostkę, mięso oddzielamy od kości i układamy w naczynkach: plaster jajka, kilka ziaren groszku, plastry marchwi i pietruszki. Do powstałego bulionu, dodajemy żelatynę spożywczą (wg przepisu na opakowaniu), mieszamy, nie gotujemy i zalewamy powoli przygotowane naczynka, tak aby bulion przykrył górną warstwę mięsa. Tymbaliki odstawiamy w chłodne miejsce do wystygnięcia, przechowujemy w lodówce. Gdy stężeją, wyjmujemy z foremek i podajemy pupilowi.

 

Wiosenny twaróg  dla psa

  • Twaróg półtłusty
  • 1 żóltko
  • 1 łyżka miodu (może być nektarowy, spadziowy, mieszany)

Surowe jajko wkładamy do wrzątku na 10-15 sekund, wyciągamy i oddzielamy żółtko Dodajemy do niego twaróg i łyżkę miodu (ważne aby był to miód naturalny!) mieszamy i gotowe. Ważne aby danie podawać psu z umiarem, dla dorosłego osobnika o masie 20-25 kg, podajemy 0,25 kg twarogu na dzień.

 

Wielkanocy pasztet z drobiowych podrobów

  • 30 dag wątroby (kurza, indycza, kacza)
  • 25 dag serc i żołądków (kurze, indycze, kacze, gęsie)
  • 10 dag płucek cielęcych (opcjonalnie)
  • 10 dag mięsa (wybierzmy niezbyt suche np. z uda, podudzia, golonkę z indyka)
  • 1 marchewka (korzeń)
  • 1 pietruszka (korzeń)
  • kawałek selera
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oleju

Serca i żołądki oraz płucka i mięso z warzywami gotujemy w niewielkiej ilości wody- do miękkości. Wątrobę podduszamy na maśle. Po wystudzeniu wszystko razem mielimy, a gdy pasztet jest zbyt suchy dodajemy, bulion powstały z gotowania mięs. Do przygotowanej masy wbijamy jajko i całość przekładamy do formy wysmarowanej olejem.  Zapiekamy w piekarniku przez około godzinę, studzimy i możemy podawać psu. W formie przystawki bądź dania głównego: wymieszany na przykład z ryżem.

 

Kulki ze śledzia

  • 2 filety ze świeżego śledzia
  • Kefir
  • 1 marchewka
  • 1 ziemniak duży

Filety myjemy, przekładamy do garnka i gotujemy. Marchew i obranego ziemniaka gotujemy osobno do miękkości. Ugotowane filety mielimy, to samo robimy z ziemniakiem i marchwią. Aby pasta nie była zbyt sucha, możemy dodać łyżkę kefiru. Formujemy małe kulki, pod postacią których danie będziemy podawać psu jako przysmak lub nagrodę.

 

Makaron z tuńczykiem

  • Tuńczyk w sosie własnym ( nie w oleju)
  • Pół szklanki makaronu , najlepiej drobnego np. ryżowy, nitki, gwiazdki.
  • Porcja (1 kulka) sera mozzarella (lub w typie)

Makaron gotujemy w nieogolonej wodzie wg, przepisu na opakowaniu, nie hartujemy. Do odcedzonego dodajemy rozdrobnionego tuńczyka i łyżkę zalewy w jakiej się znajdował. Niekoniecznym, ale dobrym dla psów przepadających za serami dodatkiem do dania może być rozdrobniona porcja sera mozzarella.

 

Ciastka owsiane z miodem i jogurtem

  • 2 szklanka płatków owsianych górskich (około 200 g)
  • szklanka mąki pszennej typ 500
  • 15 dag jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki miodu naturalnego
  • 2 małe jajka

Podane składniki należy dokładnie wymieszać, zagnieść, a następnie rozwałkować. Z powstałego ciasta, nabieramy porcje małą łyżeczką, formujemy w wybrany kształt np. kulek, kostek, kwadratów (aby nie kleiło się do rąk, możemy posmarować je olejem) i układamy na blasze wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia. Następnie umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 150 stopni z termoobiegiem i pieczemy około 40 minut. Po upieczeniu ciastka pozostawiamy na godzinę w piekarniku nagrzanym do 100 stopni celem wysuszenia.

Ryby, jaja, twaróg- podstawa psich przysmaków Źródło: iStochphoto

 

Pamiętajmy, że wprowadzając nowe składniki do diety psa, powinniśmy robić to stopniowo, małymi porcjami. Kierujmy się rozwagą i zdrowym rozsądkiem przy podawaniu psom różnych świątecznych smakołyków, czworonogi potrafią być bowiem bardzo łakome. Bulion powstały z gotowania np. mięs na pasztet dla psa nie powinien być podawany w dużych ilościach. Co nie oznacza, że dodatek wywaru mięsno- warzywnego do standardowego psiego posiłku, nie będzie przez niego mile widziany i smakowany.