Twój kot uwielbia tuńczyka, ale znudziło mu się już tradycyjne dania z tą rybą, a na puszkę kręci nosem? Podaj mu tuńczykowe kuleczki, które zachwycą smakiem i kształtem.
Składniki:
1. Tuńczyk w oleju 1 puszka
2. Mąka pszenna 2 łyżki
3. Margaryna 1 łyżka
4. Bułka tarta 1/4 szklanki
Sposób wykonania: Dokładnie odsącz tuńczyka z oleju i rozdrobnij go lekko widelcem. Roztop masło na patelni wraz z bułką tartą, odstaw na bok, żeby przestygło. W średniej misce wymieszaj ręką tuńczyka, mąkę oraz rozpuszczoną margarynę z bułką tartą. Z masy uformuj małe kuleczki o średnicy 1 cm. Rozłóż kulki na blaszce przykrytej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku 10 minut w ok. 180 stopniach. Pozostaw do ostygnięcia.
Potrawę można przechowywać w lodówce około 4 dni. Kuleczki te stanowią dobre źródło kwasów Omega 3, ale należy pamiętać, że są dość kaloryczne, dlatego warto odnotować je w dziennym menu kota, aby zdrowe przysmaki nie zamieniły się w tuczącą przekąskę.