Psi smak

Łatwo zauważyć, że nasz pies czegoś nie lubi, a inne rzeczy wręcz uwielbia. Niektóre psiaki wolą karmę z puszki, inne suchą, a jeszcze inne są praktycznie uzależnione od psich ciasteczek. To wszystko sprawka zmysłu jakim jest smak. U psów pełni on ważną rolę.

Źródło: Shutterstock

Psia jama gębowa cała jest wyściełana receptorami smaku. W momencie dotarcia odpowiedniego bodźca smakowego do receptora powstaje impuls nerwowy; w ten sposób w psim mózgu powstaje odczuwanie smaku. Ciekawe jest to, że pies  rozróżnia tylko cztery smaki: kwaśny, słony, gorzki i słodki.

Pies posiada bardzo dużą liczbę receptorów odpowiedzialnych za smak gorzki, co tłumaczy preferencje pokarmowe czworonogów. Pewnie zwróciliście uwagę, a jeżeli nie to koniecznie zwróćcie, na fakt, że psy wolą mięso w takiej właśnie kolejności: wołowina, wieprzowina, jagnięcina, kurczak.

W rodzinie psowatych występuje też duża umiejętność wyczuwania smaku słodkiego, stąd często psie upodobanie do czekoladek, ciasteczek i słodkich owoców. Niestety czekolada, szczególnie ta gorzka, jest dla psa toksyczna. Ale na rynku istnieją słodycze stworzone specjalnie dla psów i warto od czasu do czasu po nie sięgnąć.

Obecnie na rynku istnieje bardzo szeroka gama spożywczych produktów przeznaczonych specjalnie dla psów, od suchych i mokrych karm, poprzez kiełbaski, kabanosy, ciasteczka do tortów i czekolad. Nie zapominajmy jednak, że mimo wszystko dla psa najważniejszy jest zapach pokarmu, potem smak, a dopiero na końcu jego forma.

 

Źródło: Pierre Rousselt-Blanc, Larousse, Larousse Paris 2006