Wątróbkowa przekąska

Kuleczki z siemieniem lniany świetnie nadają się dla delikatnego żołądka, a dodatek płatów jęczmiennych zadba o piękną sierść pupila. Wątróbkowe przekąski staną się hitem spacerów i treningów.

Źródło: zpazurem.pl

Składniki:

  1. Wątróbka drobiowa ugotowana                         100 g
  2. Płatki jęczmienne błyskawiczne                           50 g
  3. Jaja kurze                                                           2 szt.
  4. Olej rzepakowy                                                  50 g
  5. Siemię lniane zmielone                                         50 g
  6. Suplement diety zawierający wapń i fosfor           1 łyżeczka

Sposób przyrządzania: Namoczyć płatki jęczmienne w ciepłej wodzie, dodać pozostałe składniki i całość wymieszać dokładnie, najlepiej ręką, w dużej misce. Z masy uformować małe placuszki o średnicy 2 cm, rozłożyć na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem. Piec do zrumienienia w temperaturze ok 180 stopni. Placuszki można przechowywać w zamkniętym pojemniku w lodówce przez kilka dni i podawać w niewielkich ilościach podczas spaceru.