Przekąska dla anemika

Wątróbka i warzywa to doskonałe źródła cennych minerałów i witamin. Taka przekąska sprawdzi się nie tylko w diecie rekonwalescenta, ale i u aktywnego sportowca, który w jedzeniu ceni zarówno smak, jak i zdrowotne korzyści.

Źródło: buzfeed

Składniki:

Zmielona gotowana marchewka  - 100 g

Zmielone ugotowane brokuły  -  100 g

Wątróbka drobiowa  - 100 g

Jaja kurze  -  4 szt.

Suplement diety zawierający wapń i fosfor  -  1 łyżeczka

Sposób przyrządzania: Marchewkę ugotować i drobno zmielić, tak samo przygotować brokuły (można je rozgnieść dokładnie widelcem). Dodać pozostałe składniki i starannie wymieszać. Z masy uformować małe kuleczki, rozłożyć na blasze do pieczenia wyłożonej papierem i zapiec w temperaturze ok. 180 stopni aż do zrumienienia.

Wątróbkowy smakołyk sprawdzi się jako drobny, dodatkowy posiłek w ciągu długiego dnia albo nagroda podczas spaceru czy treningu. Dodatek suplementu diety