Mięso wołowe z płatkami

Nie masz pomysłu na ciekawe i smaczne danie z mięsem wołowym? Oto prosty przepis na posiłek, od którego Twój pies nie będzie chciał się oderwać. 

Źródło: zpazurem.pl

Składniki:

  1. Mięso wołowe średnio tłuste                  400 g
  2. Serca wołowe                                      200 g
  3. Mózgi wieprzowe                                 100 g
  4. Ser biały tłusty min. 25% tł.                   150 g
  5. Płatki jęczmienne                                  200 g
  6. Olej rzepakowy                                      50 g
  7. Tran                                                     10 g

Sposób wykonania: składniki mięsne ugotować w całości, a po ostudzeniu zmielić stosując duże oczka w maszynce do mięsa. Mózgi zalać wrzątkiem, a płatki jęczmienne błyskawiczne zalać odpowiednią ilością bulionu z gotowania mięsa. Połączyć składniki. Do tak powstałej masy dodać ser biały, całość wymieszać i dodać olej rzepakowy.

Tran należy podawać bezpośrednio do miski polewając nim karmę. Konsystencja posiłku może być papkowata, ale powinna pozwolić psu na pogryzanie karmy w większych kawałkach. Potrawa powinna być przygotowywana w małych ilościach i podawana przez krótki okres czasu – ze względu na obecność mózgów trwałość tej karmy jest krótka. 

Dla kogo: pies 30 kg, aktywność fizyczna bardzo wysoka
(przygotowany do zawodów sportowych),
przebywający w komfortowych warunkach (temperatura pokojowa)

Dobowe zapotrzebowanie energetyczne: 2870 kcal

 

Uwaga: Do zaproponowanego dania głównego należy dodać suplement diety zawierający wapń i fosfor.  Można zwiększyć ilość witaminy E. Powyższe danie główne pokrywa połowę dobowego zapotrzebowania na wszystkie składniki odżywcze. W celu lepszego wykorzystania energii i poprawy strawności można dobową porcje podzielić na trzy części

 

Zawartość podstawowych składników odżywczych:
Białko 188,5 g 
Tłuszcz  125,6 g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone  14,52   g 
Wapń  3985 mg 
Fosfor  3214 mg 
Żelazo  32,02 mg 
Cynk 25,6 mg 
Miedź  2,65 mg 
Witamina A  8968 ug 
Witamina E 36,2 mg
Witamina D  352 ug 
Witamina B1 1,65 mg 
Witamina B2  3,52 mg 
Witamina B6  1,24 mg 
Witamina B12  17,8 ug 
Niacyna  8,5 mg 
Kwas foliowy  135 ug