Wśród związków polifenolowych, czyli biologicznie czynnych, najliczniejszą grupę stanowią flawonoidy, związki o bardzo szerokim spektrum działania. Czy można je stosować w żywieniu zwierząt i co jest ich źródłem?
Składnikami, którym obecnie przypisuje się korzystny wpływ na zahamowanie niekorzystnych dla zdrowia zwierząt chorób są flawonoidy, bardzo zróżnicowana pod względem struktury i właściwości grupa naturalnych przeciwutleniaczy. Związki te są bardzo powszechne w świecie roślin, natomiast nie są syntetyzowane w organizmach zwierząt. Badania ostatnich lat potwierdzają możliwości bezpośredniego oddziaływania flawonoidów na aktywność enzymów lub ekspresję genów, dlategosuplementacja diety w te związki powinna być przemyślana.
Flawonoidy wykazują następujące właściwości biologiczne:
Pośród tak wielu możliwości oddziaływania flawonoidów na procesy biologiczne w żywych komórkach najważniejsze wydają się ich właściwości przeciwutleniające.
Zaletą stosowania flawonoidów w produkcji karm dla zwierząt jest ich możliwość zabezpieczania składników karmy przed niekorzystnymi zmianami oraz bezpośredni wpływ na procesy zachodzące w organizmie zwierząt. Z kolei suplementacja diety zwierząt gotowymi preparatami zawierającymi flawonoidy daje możliwość kontroli ich podawania i weryfikowania dawki. Dodatkowo wykorzystanie flawonoidów w produkcji preparatów wieloskładnikowych daje wiele korzyści, polegających na ich ochronnym i stabilizującym wpływie na inne składniki takich preparatów, m.in.: na wielonienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny n-3, n-6, witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, aminokwasy siarkowe.
W świetle wyników najnowszych badań flawonoidy budzą duże zainteresowanie przede wszystkim jako skuteczna broń przeciwko rozwojowi nowotworów, szczególnie nowotworów jelita grubego, są także pomocne w walce z chorobami sercowo-naczyniowymi, oraz hamują powstawanie zmian związanych ze starzeniem się organizmów.