Witamina K

Witamina K odgrywa przede wszystkim istotną rolę w krzepnięciu krwi. Jej niedobory w diecie  psa występują bardzo rzadko, nie naleźy jednak zapominać o jej dobroczynnym działaniu.

Źródło: shutterstock

Witamina K bierze udział przede wszystkim w krzepnięciu krwi – jest niezbędna do syntezy osoczowych czynników krzepnięcia, czyli takich składników, bez udziału których nie doszłoby do zatamowania krwawienia. O destrukcyjnej sile braku witaminy K niech świadczy fakt, że większość aktywnych składników trutek dla gryzoni bazuje na mechanizmie blokowania krzepnięcia krwi.

Niektóre białka obecne w kościach są zależne od witaminy K (np. osteokalcyna), przez co może wpływać na gospodarkę wapniową i mineralizację kości. Ostatnie badania wskazują na możliwość hamowania rozwoju niektórych form raka przez witaminę K.

Niedobór tej witaminy występuje stosunkowo rzadko, głównie na skutek upośledzonego wchłanianie tłuszczów, zaburzeń w syntezie kwasów żółciowych lub w czasie terapii antybiotykowej. Przy występowaniu przez długi okres czasu biegunek tłuszczowych możne dochodzić do pojawienia się objawów niedoboru witaminy K. Natomiast nadmiar witaminy powoduje niedokrwistość, żółtaczkę a w ostateczności uszkadza mózg. 

Przy stosowaniu karmy gotowej czy karmy domowej rzadko dochodzi do objawów zarówno niedoboru i nadmiaru witaminy K. Jeśli jednak zaobserwujemy jakikolwiek z wymienionych wyżej objawów, warto skonsultować z weterynarzem dietę naszego psa.