Cynk jest pierwiastkiem bardzo niedocenianym. Jego udział w procesach organizmu był przez lata bagatelizowany – do momentu, aż odkryto działanie przeciwnowotworowe tego mikroelementu.
Najlepszym źródłem cynku są skorupiaki i owoce morza, szczególnie ostrygi. Mikroelement ten występuje w rybach, jajach, mięsie, szczególnie w wątrobie. Jego rola w organizmie jest wszechstronna – od metabolizmu po działanie zmysłów, ale najbardziej znaną jego funkcją jest ochrona przed rakotwórczymi wolnymi rodnikami.
Rola cynku w organizmie: |
|
Objawy niedoboru cynku są dość wyraziste: łysienie, brak apetytu, wzmożone pragnienie, choroby skóry, osłabienie płodności, utrata smaku i węchu, podatność na infekcje. Skutki długofalowego niedoboru cynku nie zostały jeszcze odkryte. Natomiast nadmiar cynku w diecie nie jest szczególnie toksyczny, gdyż łatwo pierwiastek ten jest usuwany z organizmu. Objawy nadmiaru są więc łatwo odwracalne – są to głównie wymioty, podrażnienie żołądka czy upośledzona praca jelit.
Koty nie są zbytnio narażone na niedobory cynku, pod warunkiem, iż ich dieta skomponowana jest zgodnie z wytycznymi natury, czyli składa się głównie z mięsa. Cynk zawiera się w owocach i warzywach w minimalnych ilościach, na dodatek jest w nich bardzo słabo przyswajalny. Nie podawajmy także kotu produktów zbożowych, roślin strączkowych, kasz, orzechów. Warto też wiedzieć, iż wchłanianie cynku obniża mleko, duża ilość błonnika w diecie oraz cukier. Dlatego nie tylko dobór składników, ale ich wzajemnie połączenie w posiłku ma znaczenie w kociej diecie.